ВНЕДРЕНИЕ БЕРЕЖЛИВЫХ ТЕХНОЛОГИЙ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ПОДХОДА «ТОЧНО В СРОК» В ПИЩЕВОЙ ПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ

  • Виктория Андреевна Крисанова
Ключевые слова: бережливые технологии, пищевая перерабатывающая промышленность, концепция «Точно в срок», минимизация запасов, хлебобулочная продукция, активация дрожжей, тестомесительное оборудование, эффективность производства

Аннотация

Статья посвящена изучению вопросов внедрения бережливых технологий в промышленном производстве на примере перерабатывающего предприятия хлебопекарной отрасли. Представлен практический подход внедрения концепции «точно в срок», позволяющий повысить эффективность производства за счет устранения нарушений в системе, обеспечения гибкости системы, снижения времени оснащения и сроков производства, исключения непроизводительных расходов и минимизации материальных запасов. Формирующие элементы, предлагаемые для внедрения, – сокращение производственного процесса изготовления хлебобулочной продукции за счет применения методов активации дрожжей и за счет усовершенствования оборудования. Расчет чистой текущей стоимости проекта внедрения технологии активации дрожжей и тестомесильной машины «Прима-300» показал положительный экономический эффект со сроком окупаемости за счет собственных средств предприятия в течении 2 месяцев. Предлагаемые технологические и технические решения носят универсальный характер и могу быть предложены к широкому практическому использованию в пищевой перерабатывающей промышленности.

Литература

Gonova O.V., Barinova E.A. Ensuring food security in the Ivanovo region using innovative approaches (using the ex-ample of milk production and processing). Bulletin of the agro-industrial complex of the Upper Volga region. 2016. N 1(33). P. 22-27.

Gonova O.V., Malygin A.A., Lukina V.A. Development of innovative activities of agricultural enterprises taking into account analytical modeling of cash flow management. Mod-ern Economy Success. 2023. N 1. P. 128-133.

Gonova O.V., Gonova V.A. Assessing the effectiveness of implementing an automated short-term forecasting system for a food processing plant. Collection of scientific works of Russian universities “Problems of economics, finance and production management”. 2022. N 50. P. 177-181.

Gonova O.V., Gonova V.A. Feasibility study of an invest-ment project for creating a packaging production facility for a brewing company. Modern high technology. Regional appli-cation. 2022. N 2(70). P. 22-28. DOI:10.6060/ snt.20227002.0003

Mugak T.A., Terekhin I.A. Application of the JUST-IN-TIME concept at domestic enterprises. Advances of modern natural science. 2014. N 7. P. 141-143. EDN SEJPMB.

Buyskikh V.A., Gonova O.V. The current state of the re-gional system of state regulation of small businesses (based on materials from the Ivanovo region). Agrarian bulletin of the Upper Volga region. 2016. N 3. P. 111-115.

Kosachev V.S., Koshevoy E.P., Sergeev A.A. Sensitivity analysis of the optimal schedule for multi-assortment produc-tion of bakery products. Izv. Universities "Food Technolo-gy". 2011. N 5-6. P. 82-84.

Sergeev A., Kosachev V., Koshevoy E. Optimization of the work of multi-assortment production of bakery products us-ing a conveyor method. Bakery products. 2011. N 6. P. 52-53.

Vasyukova A.T., Puchkova V.F. Modern bakery technol-ogies [Text]. Educational and practical manual. M., Dashkov and Co., 2010.

Kupriyanov A.V. Prospects for the implementation of lean manufacturing at food industry enterprises. Symbol of sci-ence. 2020. N 12-1. P. 61-63.

Gonova O.V. Analytical practice of using a comprehensive assessment of the economic efficiency of small enterprises in the sphere of agribusiness. Modern high technology. Region-al application. 2018. N 2(54). P. 25-30.

Lukina V.A. Economic and mathematical modeling of the production plan for a small enterprise in the agricultural sec-tor: a practical aspect. Statistics in the digital economy: train-ing and use: materials of the international scientific and prac-tical conference. St. Petersburg: St. Petersburg State Economic University, 2018. P. 194-195.

Ilchenko A.Н., Rychikhina N.C. Indicative method for determining the need of an enterprise for restructuring / / Economic analysis: theory and practice. 2006. № 2 (77). C. 5-10

Rychikhina N.C. Big Data and Artificial Intelligence as a Basis for Regional Digital Projects. In the Collection: Data Science. Proceedings of the International Scientific and Prac-tical Conference. 2020.C.264-265

Rychikhina N.C. An innovative model for managing the “life cycle” of the economic system through restructuring. Modern knowledge-intensive technologies. Regional Annex. 2015. №1 (41). С.98-101

Kireyeva M.M, Vostrova, And.P, Luh's O.C, Csightings T.C. Ccomplex economic analysis of regional food market functioning. Modern knowledge-intensive technologies. Regional Annex, 2022. №3(71), С. 33-40.

Valinour, And.And, Balabanova, N.B. Matsenko and.And.,|87a06b19f2c69c317eb4fc207ecc10f7|Telegram-bot development algorithm - productive assistant of modern business. Modern knowledge-intensive technologies. Region-al Annex, 2023. №2 (74) С.60-67

Kolesnichenko-Yanushev S.L., Kliuchareva N.S., Abushova E.E., Emelianova D.S. Efficient information or-ganization support of the enterprise (organization) with doc-uments in the standardization field. Ivecofin. 2022. N 02(52). P. 54-63. DOI: 10.6060/ivecofin.2022522.601

Ramazan D.And. The relationship between unemployment and gross regional product in the Ivanovo region: the experi-ence of empirical analysis. Modern knowledge-intensive technologies. Regional Annex. 2019. № 2 (58). С. 92-98

Опубликован
2024-04-05
Как цитировать
Крисанова, В. (2024). ВНЕДРЕНИЕ БЕРЕЖЛИВЫХ ТЕХНОЛОГИЙ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ПОДХОДА «ТОЧНО В СРОК» В ПИЩЕВОЙ ПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ. Современные наукоёмкие технологии. Региональное приложение, 77(1), 78-85. извлечено от http://snt-isuct.ru/article/view/5810
Раздел
Инженерно-технически науки, машиностроение и технологии